Ylikartano arkisto
Ylikartanon puimuri ohrapellolla.

Vuosi 2013Vuosi 2012Vuosi 2011 Vuosi 2010Ylikartanon kulttuuripaikan toiminnallisen toiminnan kannalta keskeinen rakennus, entinen tallirakennus nykyinen monitoimitila, on vuokrattavissa kokous- ja juhlakäyttöön.

7.11.1997, Yle TV2, Kartanokeitoksia: Retulansaaren Ylikartano.

Kotimuseo avoinna ryhmille sopimuksen mukaan 18.8.2013 saakka.Hevosen selästä putoamiskurssi.

La-su 25-26.5. stuntratsastaja ja hevosten kouluttaja Vladimir Georgiev.
Kurssilla opitaan muutama turvallinen tekniikka pudottautua hevosen selästä.
Tekniikoita opitaan ja harjoitellaan ensin patjan päällä ja erittäin rauhallisen :) puuhevosen selästä.

La 25.5. kurssi alkaa klo 11 kesto 2 tuntia hinta 50 e.
Su 26.5. kurssi alkaa klo 11 kesto 2 tuntia hinta 50 e.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot Maarit Heinonen puh. 0504119964.• Yläreuna •
Kotimuseo on avoinna 3.7. – 12.8.2012 sunnuntaisin klo 12.00 – 15.00.Maatilojen vanhat kivinavetat ovat oleellinen osa maaseudun rakennuskulttuuria ja siksi arvokkaita ja kunnossapitämisen arvoisia alkuperäisissä ulkoasuissaan. Valitettavasti ne eivät enää täytä nykyajan karjanpidon vaatimuksia ja uusien käyttötarkoitusten etsiminen vanhoille arvokkaille kivinavetoilla saattaa olla haasteellista.

Ylikartanon kivinavetta on 1860-luvulta ja se on ollut tyhjillään ja vailla käyttötarkoitusta lähes 30 vuotta. Vuoden 2012 aikana sen peruskorjaus saatiin valmiiksi. Seinät korjattiin, rapattiin ja maalattiin sisältä ja ulkoa. Kivinavetan vanha lattia purettiin ja valettiin uusi ja samalla tehtiin ja asennettiin uudet ovet ja ikkunat. Välikatto rakennettiin normit täyttäväksi ja rakennukseen vedettiin sähköt, vedet, viemärit ja koneellinen ilmastointi sekä lämpöjohdot.

Lopputuloksena on 1860-luvulta peräisin oleva kivinavetta, joka täyttää vuonna 2014 voimaan astuvat uudet säädökset nykyaikaisesta hevostallista.• Yläreuna •Lehmät lasketaan laitumelle 28.5.2011.The B and The Band - Teemu Lindberg, Lasse Arola ja Lotta Rantanen soittaa folkrockia Jukka Veistolan ja Eero Caseliuksen näyttelyiden avajaisissa 3.7.2011 klo 12-15 (vapaa pääsy).Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin graafisiin suunnittelijoihin ja julistemuotoilijoihin lukeutuva Jukka Veistola pitää näyttelyn esi-isiensä maisemissa.

Jukka Veistola – Julistetaiteen kärkinimiä maailmalla, 3.7.-14.8.2011

Ylikartanossa on heinäkuussa näytteillä kaksi työtä jotka ovat myös New Yorkin Modernin Taiteen Museon MoMa:n kokoelmissa. – MoMa:ssa kokoelmissa on ainoastaan neljä suomalaista julistetta; Akseli Gallen-Kallelan Bil-Aktie-Bol -juliste, Alvar Aalto Museon juliste ja kaksi Veistolan julistetta.

Veistolan julisteita on nähty useaan otteeseen suuren maailman taidenäyttelyissä ja museoiden pysyvissä kokoelmissa, kuten New Yorkissa, Pariisissa, Tokiossa, Mexico Cityssä, Riossa, Buenos Airesissa, Varsovassa, Amsterdamissa, Essenissä ja Tukholmassa.

Näin Jukka Veistola ajattelee teatterijulisteiden suunnittelusta. "Tilauksen saatuani luen näytelmän käsikirjoituksen ensin huolella läpi ja haastattelen näytelmän ohjaajaa. Sitten laadin itselleni briefin; Selvitän missä ajassa, tai mihin aikaan näytelmä sijoittuu, koska tehtäväni vastuullisena suunnittelijana on välittää mahdollisille teatterissa kävijöille oikea kuva näytelmästä. Eihän 1400-luvun näytelmä voi näyttää 1950-luvun esitykseltä. Keskustelussa ohjaajan kanssa selviää näytelmän lopullinen henki, jonka pyrin välittämään muille ihmisille. Samalla alkaa hahmottua näytelmän ydin ja lopullinen visualisointi. – Julistetta suunnitellessani pyrin pitämään mielessäni tosiasian, että vain olennainen on tärkeää."

Ylikartanon nykyinen isäntä Jocce Jönsson on Jukka Veistolan opiskelu- ja työkaveri Ateneumin (Taideteollinen oppilaitos) ajoilta asti.

Kansainväliset palkinnot:
1. Palkinto: Unicefin lastenavun Euroopan maiden välisessä julistekilpailussa - Pariisi
1. Palkinto ja kultamitali: Varsovan kansainvälisessä julistebiennaalessa - Puola - Teksti; Tapio Salmelainen, Valokuva; Peter Lindholm
1. Palkinto: Maailman Ulkojulistekilpailussa - Lontoo
1. Palkinto: Lahden kansainvälisessä julistebiennaalessa - Suomi
1. Palkinto: Lahden kansainvälisessä biennaalessa yhdessä Waldemar Swierzyn kanssa
2. Palkinto: Münchenin kansainvälisessä julistekilpailussa - Saksa
2. Palkinto: Pohjoismaiden välisessä julistekilpailussa - Kööpenhamina - Valokuva: Peter Lindholm
3. Palkinto ja pronssimitali: Varsovan kansainvälisessä julistebiennaalessa - Puola - Teksti; Tapio Salmelainen
3. Palkinto ja pronssimitali: Brnon kansainvälisessä julistebiennaalessa - Tsekin Tasavalta

Kotimaisia palkintoja ja noteerauksia:
Vuoden graafikko. Valtion Taideteollisuuspalkinto - Ansioista graafisena muotoilijana, sekä menestyksestä kansainvälisissä- ja kotimaisissa kilpailuissa. 1. Palkinto (jaettu 1. -palkinto yhdessä arkkitehti Juhani Pallasmaan kanssa): Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin 100-vuotis -juhlarahan muotoilukilpailussa.
Palkittu Platina huipulla - Vuoden huiput kilpailussa.
Palkittu Kulta-, hopea- ja pronssihuipuilla useaan kertaan - Vuoden Huiput kilpailussa.
Albert Gebhard -mitali.

Näyttelyt:
Yksityisnäyttelyjä eri puolilla maailmaa ja Suomessa.
Useampi sata julistebiennaalea ja yhteisnäyttelyä eri puolilla maailmaa ja Suomessa.

Museoissa olevat työt:
Museum of Modern Art / MOMA. New York - USA
Centre Pompidou. Pariisi - Ranska
The International Poster Collection - Colorado State University Libraries - USA
Stedelijk museo. Amsterdam - Hollanti
Plakat Museum - Essen - Saksa
Musée de l'affice - Pariisi - Ranska
Wilanow – International Poster Museum - Varsova
Moderna Museet Tukholma - Ruotsi
Suomen Pankin Rahamuseo - Helsinki
Designmuseo - Helsinki
Helsingin Kaupungin taidemuseo - Helsinki
Helsingin Kaupungin museo - Helsinki
Lahden taidemuseo - Lahti
G.A. Serlachius museo - Mänttä

Muu työskentely:
Luentoja ja workshoppeja:
Colorado State University - USA
Rio - YK:n ympäristökongressi/kansainvälinen julistenäyttely - Brasilia
Recoleta Cultural Center / 2 kertaa - Buenos Aires - Argentiina
Mexico City ja 6 muuta kaupunkia - Meksiko

Jukka Veistola on luennoinut ja pitänyt workshoppeja kansainvälisissä muotoilukongresseissa mm. seuraavista aiheista: Luovuus, graafinen muotoilu, juliste- ja pakkausmuotoilu, sekä typogragfia.

Hän on toiminut myös lukuisien biennaalien ja muiden muotoilukilpailujen tuomarina mm. näissä kaupungeissa; New York, Pariisi, Denver, Meksiko City, Buenos Aires, Varsova, Helsinki ...

Noteerattu kirjoissa:
The Modern Poster, Museum of Modern Art - MoMa, USA
The Best Poster from Europe and United States
Who is Who in The World, Marquis, USA
Who is Who in Graphic Art, De Clivo Press
Big Book of Graphic Design, Kansainvälistä graafisen muotoilun kärkeä
The Sourcebook of Contemporary Graphic Design, MaoMao publications · Spain,
Distrubuted thoughout the world by HarperCollinsPublications · New York,
Kuka on kukin Suomessa, Otava

Veistolan isoäiti, Rauha Veistola (os. Anttila) oli kotoisin Tyrvännöstä. Tyrvännön Järvikalastusmuseossa on paljon isoäidin isän tekemiä kalastusvälineitä, niitä vietiin 1900-luvun alussa myyntiin aina Pietariin asti. – Jukka Veistola kertoo koko ikänsä harrastaneensa vanhojen esineiden keräilyä ja siksi Ylikartano tulee olemaan hänelle mieluinen näyttelypaikka.

Näyttely ja kotimuseo avoinna:
3.7.-14.8.2011
ma-ke klo 16.00-18.00
su klo 12.00-15.00Samanaikaisesti Jukka Veistolan töiden kanssa on esillä taiteilija Eero Caseliuksen maalauksia.

Sixtus-näyttely – Eero Caselius, 3.7.-14.8.2011

Eero Caselius maalasi näitä töitä noin kolmen vuoden ajan joka päivä, neljä tuntia päivässä. Teokset muodostuvat A4-kokoisista osista ja yhden teemakokonaisuuden koko on noin 1 neliömetri. Ne on maalattu Hangossa ja Tapiolassa. Teokset on maalattu akvarelli- ja öljyväritekniikoilla. Osa töistä on tehty sekatekniikalla. Koska teokset eivät ole kehystettyjä, vaan kiinnitetty saumattomasti toisiinsa, lopputuloksena on valtava, freskomainen kokonaisuus.

Osa näistä töistä oli esillä Caseliuksen näyttelyssä Hangon Kaupungintalon Galleriassa tämän vuoden tammikuussa. Näyttely oli valtava menestys.

Tässä on Eero Caseliuksen ajatuksia ja pohdintoja teoksistaan.
Tämä on oikeastaan hyvin yksinkertaista; yleensä tapetit ovat seiniä varten, nyt tässä seinät ovat tapettia varten, hän sanoi.
Tämä on hyvin yksinkertainen näyttely; tässä on kolme teemaa: Ihminen ja ihmissuhteet, ihmisten tekemiset, siis tavarat, ja kolmantena luonto.
Tulevaisuudessa näyttelyn töitä tullaan käyttämään taustoina esimerkiksi elokuvissa – ehkä. Tai kuvituksina runokokoelmaan, jonka hän kirjoittaa – ehkä.

Tällaisia ajatuksia Caseliuksella pyöri päässä kun hän maalasi näitä teoksiaan.
Kuvat: katto, seinät, lattiamosaiikit, kädenjäljet luolissa.
Aukot toiseen maailmaan, merkityt ovet, verhotut ikkunat.
Kanssasi kahlannut rantoja, uinut auringossa.
Havaiten huonekasvien katveesta.
Vieläkö kärsit orjuutta; "Riemuitse outoudesta!".
Millaista? –Tunteellinen tervapääsky!

Eero Caselius on osallistunut taidenäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Suomessa hänellä on ollut myös yksityisnäyttelyjä ja tällä hetkellä hän on mukana tiimissä joka valmistaa poikkitaiteellista lyhytelokuvaa Hangossa.

Caselius on myös Veistolan koulukavereita ja hyvä ystävä yhteiskoulusta asti. Eero Caselius on vapaa taiteilija ja toimi aiemmin kuvaamataidon opettajana.

Näyttely ja kotimuseo avoinna:
3.7.-14.8.2011
ma-ke klo 16.00-18.00
su klo 12.00-15.00
Winnovan metsäalan opiskelijat vierailevat 13.7.2011 luontoretkellä Retulansaaren perinnemaisemissa ja Ylikartanon näyttelyissä.• Yläreuna •Lehmät lasketaan laitumelle 22.5.2010.24.5.2010 Hattulan Nihattulan koulun (ala-aste) oppilaat tekevät polkupyöräretken Ylikartanoon ja tutustuvat luontoon sekä yöpyvät Ylikartanossa. Matkakertomus retkestä.Exlibris-näyttely 6.-23.6.2010

Ylikartanossa on kautta historian yhdistynyt maataloustyö, sivistys ja lukeneisuus. Ylikartanon monitoimitilassa on esillä maatalousaiheisia exlibriksiä. Kuvia näyttelystä.

Maatalousaiheiset kirjanomistajamerkit ovat Exlibris Aboensis -yhdistyksen näyttelykuraattori Ulpu Kavantin kokoelmasta, josta hän on koonnut näyttelyn.

Ex libris on latinaa ja tarkoittaa minun kirjani, kirja hyllystäni, kuuluu kirjastooni. Hyvä exlibris kertoo tärkeitä asioita omistajastaan, sillä näiden pienoistaideteosten symboliarvo on suuri.
Vuonna 1992 Turussa perustettu Exlibris Aboensis ry on yksi maailman suurimmista exlibrisharrastajien yhdistyksistä. Yhdistys toimii valtakunnallisesti, jäseniä on Helsingistä Kiihtelysvaaraan.

Sunnuntaina 20.6.2010 klo 14.00 Exlibris Aboensis seuran puheenjohtaja Tauno Piiroinen luennoi: maatalous exlibristen aiheena.

Näyttely avoinna monitoimitilassa:
6.-23.6.2010
Ma-to klo 16.00-18.00
Pe-la suljettu
Su klo 12.00-15.00

Exlibris-näyttelyn yhteydessä on kotimuseo ja navetan ylinen auki ja myös päärakennuksen kolme ns. historiallista huonetta ovat nähtävissä.Graafikko, taidemaalari, kasvatustieteen tohtori Jenti Hannele Salmisen maalauksia,
puupiirroksia ja grafiikkaa -näyttely 4.7.-27.7.2010.


Jenti Salmisen työt nousevat hänen omasta kokemuspiiristään ja omasta sielunmaisemastaan. Ristiriidasta tahdon ja elämän kulun välillä. Jenti Salmisen omin sanoin "elämä vie hyvin usein toisin kuin ihminen itse olisi suunnitellut tai toivonut - suuressa tai pienessä mittakaavassa". Kuvia näyttelystä.

Ylikartanossa esillä olevat työt ovat 2000-luvulta ja monet tältä vuodelta. Jenti Salminen toteaa, että tässä näyttelyssä on vertauskuvia ihmisen samanaikaisesta vahvasta elämisen halusta ja haavoittuvan herkästä elämänvoimasta. Töissä esiintyy usein elämänlanka-kasvi. Tuo herkkä ja kaunis kasvi, joka on mitä viheliäisin rikkaruoho, jota on vaikea hävittää, on vertauskuva siitä voimasta, joka elämänlangan tavoin taistelee tietään esteiden läpi ja raivaa mistä tahansa väylän elääkseen ja kukkiakseen.

Uusimpiin töihin lukeutuva puupiirrossarja "Suutelevat linnut" syntyi 800-900 jKr löydetyn naisen polttohaudan innoittamana. Kuka oli tuo keihäineen, tuluksineen ja eväineen erämaahan haudattu nainen? Miksi hänellä oli peräti kymmenriipuksinen kaulakoriste, joissa kussakin oli ikivanha itäinen rakkauden symboli eli nokittainen lintupari - kenelle hän oli rakas?

Näyttely avoinna monitoimitilassa:
4.7.-27.7.2010
ma-ke klo 16.00-18.00
su klo 12.00-15.00

Tiedustelut ja töiden myynti taiteilijalta: 050 511 0958.

Taideopinnot:
Taidekoulu Maa, iltalinja, Helsinki 1997-1999
Maalausopinnot 1988-1997, 2001, 2002-2008 ohjaajina taidemaalarit Sirkka-Liisa Lonka, Tarja Unkari, Seppo Salmela, Olavi Suomela ja Matti Sääski.
Grafiikan opinnot: Helsinki työväenopisto ja Espoo työväenopisto 1999-2004, opettajat graafikot Vappu Johansson, Ritva Salmi, Irma Tonteri.
Puupiirros ja maalausopinnot 2000-2001: Helsinki, Kaapelitehdas ja Kirkkonummen taideyhdistys
Espoo Wee Gee, Iikka - grafiikanpaja 2009, opettajat: Hanna Holma, Heli Kurunsaari

Muut opinnot:
Helsingin yliopiston koulutuspolitiikan ja koulutussuunnittelun dosentti.
Kasvatustieteen tohtori 2001, Helsingin yliopisto
Kasvatustieteen lisensiaatti 1997, Jyväskylän yliopisto Master in the Science of Education
Kasvatustieteen maisteri (Artis Paedagogicae Magister) 1982, Jyväskylän yliopisto
Humanististen tieteiden kandidaatti 1982, Jyväskylän yliopisto
Lastentarhanopettaja 1976, Jyväskylä

Jäsenyydet:
Kirkkonummen taideyhdistys
Valligrafia ry, Helsinki.

Näyttelyt:
Suomen Punainen risti, Helsinki 2001
Galleria Kirpelä, Kangasala 2002
Galleria Bremer, Karkkila 2002
Kirkkonummen taideyhdistyksen yhteisnäyttely, Kirkkonummi 2003
Puistola - päivien näyttely, (jurytetty), Helsinki 2003
Korkeakoulujen arviointineuvosto, Helsinki 2003
Puistola - päivien näyttely, (jurytetty), Helsinki 2004
Opetusministeriö, Helsinki 2005
Suomen Kuntaliitto, Helsinki 2010
Galleria Naisten huone, Helsinki 2010
Ylikartanon kulttuuripaikka, Hattula 2010
Mini print Cadaques 2010 (lokakuu), Espanja
Helsingin seudun kesäyliopisto vierailee Ylikartanossa 31.7.2010.

Tarkoituksena on tutustua kartanoon ja Myllymäen muinaisjäännösalueeseen. Retkellä on noin 50 arkeologian harrastajaa, -opiskelijaa sekä arkeologi. Osallistujat tulevat bussilla Retulantielle ja patikoivat sieltä luontoa tarkkailen Retulansaarentietä Ylikartanon maille.Professori taidegraafikko Vilho Askolan (s. 9.11.1906, k. 27.4.1994)
puupiirrosnäyttely 1.8.-15.8.2010


Vilho Askola on tullut tunnetuksi suomalaista maisemaa peltoaukeamia ja vanhoja taloryhmiä kuvaavista puupiirroksistaan. Askola teki myös jonkin verran maalauksia ja värillisiä piirroksia, joita hän ei itse pitänyt merkittävinä. Askolan tuotantoon kuuluu myös suuri määrä exlibriksiä. Kuvia näyttelystä.

Uransa aikana Askolan töitä oli esillä lukuisissa maissa ja tänä päivänä niitä löytyy useiden maiden kokoelmista.

Taiteilija sai uransa aikana runsaasti tunnustusta työstään. Esimerkiksi Pro Finlandia -mitali vuonna 1960 ja professorin arvonimi vuonna 1987.

Näyttelyn on koonnut Seppo Aakkula, joka omistaa esillä olevat työt. Näyttelyn teokset ovat myös myytävänä. Seppo Aakkula kertoo Vilho Askolan puupiirrostekniikasta ja taiteilijasta näyttelyn avajaisissa 1.8.2010 klo. 12.00 ja 14.8.2010 klo. 14.00.

Vilho Askola itse kuvasi puupiirrostekniikkaansa näin: "se on ikään kuin aforismi, jossa kaikki koitetaan pelkistää sävyin ja pinnoin äärimmilleen eli siinä ei saisi tulla mitään turhaa".

Näyttely avoinna monitoimitilan alakerrassa:
1.8.-15.8.2010
ma-ke klo 16.00-18.00
su klo 12.00-15.00
la 14.8. klo 14.00 alkaen (yhtäaikaisesti kamarikonsertin kanssa)
Lisätietoja taiteilijasta.Kamarikonsertti lauantaina 14.8.2010 klo 14.00 alkaen

Refugium musicum kamariyhtye konsertoi Ylikartanon monitoimitilan ylisillä lauantaina 14.8.2010 klo 14.00 alkaen (yhtäaikaisesti professori taidegraafikko Vilho Askolan puupiirrosnäyttelyn kanssa). Kuvia muusikoista.

Refugium musicum orkesterin juuret juontavat vuoteen 1999, jolloin Ylioppilaskunnan Soittajien jäsenistä muodostettiin korkeatasoinen kamariorkesterikokoonpano. Refugium musicum (lat. musiikillinen turvapaikka) ylläpitää vanhoja amatöörimuusikkouden ihanteita: rakkautta musiikkiin sanan varsinaisessa merkityksessä. Lisätietoja: www.refugiummusicum.fi

• Yläreuna •
Ylikartano, Retulansaarentie 219, 13800 Katinala