Ylikartano ajankohtaista
Ylikartanon suomenhevonen Poju valjastettuna kartanon victoria-vaunujen eteen.


Ylikartanon vanhassa tallirakennuksessa on pidetty näyttelyitä ja konsertteja. Nykyisin rakennusta kutsutaan Veistolaksi edesmenneen graafikko Jukka Veistolan muistoksi. Hänen viimeinen julistenäyttelynsä pidettiin tässä rakennuksessa.

Jukka Veistola oli Ylikartanon nykyisen isännän opiskelu- ja työtoveri. Veistolan isoäidin Rauha Veistolan os. Anttilan kotitila on mantereella Ylikartanon vastarannalla.

Jukka Veistola – Julistetaiteen kärkinimiä maailmalla

Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin graafisiin suunnittelijoihin ja julistemuotoilijoihin lukeutuvan Jukka Veistolan näyttely pidettiin Ylikartanossa hänen esi-isiensä maisemissa.

Ylikartanossa oli näytteillä neljä työtä jotka ovat myös New Yorkin Modernin Taiteen Museon MoMa:n kokoelmissa. – MoMa:ssa kokoelmissa on ainoastaan neljä suomalaista julistetta; Akseli Gallen-Kallelan Bil-Aktie-Bol -juliste, Alvar Aalto Museon juliste ja kaksi Veistolan julistetta.

Veistolan julisteita on nähty useaan otteeseen suuren maailman taidenäyttelyissä ja museoiden pysyvissä kokoelmissa, kuten New Yorkissa, Pariisissa, Tokiossa, Mexico Cityssä, Riossa, Buenos Airesissa, Varsovassa, Amsterdamissa, Essenissä ja Tukholmassa.

Näin Jukka Veistola ajattelee teatterijulisteiden suunnittelusta. "Tilauksen saatuani luen näytelmän käsikirjoituksen ensin huolella läpi ja haastattelen näytelmän ohjaajaa. Sitten laadin itselleni briefin; Selvitän missä ajassa, tai mihin aikaan näytelmä sijoittuu, koska tehtäväni vastuullisena suunnittelijana on välittää mahdollisille teatterissa kävijöille oikea kuva näytelmästä. Eihän 1400-luvun näytelmä voi näyttää 1950-luvun esitykseltä. Keskustelussa ohjaajan kanssa selviää näytelmän lopullinen henki, jonka pyrin välittämään muille ihmisille. Samalla alkaa hahmottua näytelmän ydin ja lopullinen visualisointi. – Julistetta suunnitellessani pyrin pitämään mielessäni tosiasian, että vain olennainen on tärkeää."

Kansainväliset palkinnot:
1. Palkinto: Unicefin lastenavun Euroopan maiden välisessä julistekilpailussa - Pariisi
1. Palkinto ja kultamitali: Varsovan kansainvälisessä julistebiennaalessa - Puola - Teksti; Tapio Salmelainen, Valokuva; Peter Lindholm
1. Palkinto: Maailman Ulkojulistekilpailussa - Lontoo
1. Palkinto: Lahden kansainvälisessä julistebiennaalessa - Suomi
1. Palkinto: Lahden kansainvälisessä biennaalessa yhdessä Waldemar Swierzyn kanssa
2. Palkinto: Münchenin kansainvälisessä julistekilpailussa - Saksa
2. Palkinto: Pohjoismaiden välisessä julistekilpailussa - Kööpenhamina - Valokuva: Peter Lindholm
3. Palkinto ja pronssimitali: Varsovan kansainvälisessä julistebiennaalessa - Puola - Teksti; Tapio Salmelainen
3. Palkinto ja pronssimitali: Brnon kansainvälisessä julistebiennaalessa - Tsekin Tasavalta

Kotimaisia palkintoja ja noteerauksia:
Vuoden graafikko. Valtion Taideteollisuuspalkinto - Ansioista graafisena muotoilijana, sekä menestyksestä kansainvälisissä- ja kotimaisissa kilpailuissa. 1. Palkinto (jaettu 1. -palkinto yhdessä arkkitehti Juhani Pallasmaan kanssa): Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin 100-vuotis -juhlarahan muotoilukilpailussa.
Palkittu Platina huipulla - Vuoden huiput kilpailussa.
Palkittu Kulta-, hopea- ja pronssihuipuilla useaan kertaan - Vuoden Huiput kilpailussa.
Albert Gebhard -mitali.

Näyttelyt:
Yksityisnäyttelyjä eri puolilla maailmaa ja Suomessa.
Useampi sata julistebiennaalea ja yhteisnäyttelyä eri puolilla maailmaa ja Suomessa.

Museoissa olevat työt:
Museum of Modern Art / MOMA. New York - USA
Centre Pompidou. Pariisi - Ranska
The International Poster Collection - Colorado State University Libraries - USA
Stedelijk museo. Amsterdam - Hollanti
Plakat Museum - Essen - Saksa
Musée de l'affice - Pariisi - Ranska
Wilanow – International Poster Museum - Varsova
Moderna Museet Tukholma - Ruotsi
Suomen Pankin Rahamuseo - Helsinki
Designmuseo - Helsinki
Helsingin Kaupungin taidemuseo - Helsinki
Helsingin Kaupungin museo - Helsinki
Lahden taidemuseo - Lahti
G.A. Serlachius museo - Mänttä

Muu työskentely:
Luentoja ja workshoppeja:
Colorado State University - USA
Rio - YK:n ympäristökongressi/kansainvälinen julistenäyttely - Brasilia
Recoleta Cultural Center / 2 kertaa - Buenos Aires - Argentiina
Mexico City ja 6 muuta kaupunkia - Meksiko

Jukka Veistola on luennoinut ja pitänyt workshoppeja kansainvälisissä muotoilukongresseissa mm. seuraavista aiheista: Luovuus, graafinen muotoilu, juliste- ja pakkausmuotoilu, sekä typogragfia.

Hän on toiminut myös lukuisien biennaalien ja muiden muotoilukilpailujen tuomarina mm. näissä kaupungeissa; New York, Pariisi, Denver, Meksiko City, Buenos Aires, Varsova, Helsinki ...

Noteerattu kirjoissa:
The Modern Poster, Museum of Modern Art - MoMa, USA
The Best Poster from Europe and United States
Who is Who in The World, Marquis, USA
Who is Who in Graphic Art, De Clivo Press
Big Book of Graphic Design, Kansainvälistä graafisen muotoilun kärkeä
The Sourcebook of Contemporary Graphic Design, MaoMao publications · Spain,
Distrubuted thoughout the world by HarperCollinsPublications · New York,
Kuka on kukin Suomessa, Otava

Jukka Veistolan kirjoittama ja taittama raportti näyttelystä.Sixtus-näyttely – Eero Caselius

Eero Caselius maalasi näitä töitä noin kolmen vuoden ajan joka päivä, neljä tuntia päivässä. Teokset muodostuvat A4-kokoisista osista ja yhden teemakokonaisuuden koko on noin 1 neliömetri. Ne on maalattu Hangossa ja Tapiolassa. Teokset on maalattu akvarelli- ja öljyväritekniikoilla. Osa töistä on tehty sekatekniikalla. Koska teokset eivät ole kehystettyjä, vaan kiinnitetty saumattomasti toisiinsa, lopputuloksena on valtava, freskomainen kokonaisuus.

Osa näistä töistä oli esillä Caseliuksen näyttelyssä Hangon Kaupungintalon Galleriassa tämän vuoden tammikuussa. Näyttely oli valtava menestys.

Tässä on Eero Caseliuksen ajatuksia ja pohdintoja teoksistaan.
Tämä on oikeastaan hyvin yksinkertaista; yleensä tapetit ovat seiniä varten, nyt tässä seinät ovat tapettia varten, hän sanoi.
Tämä on hyvin yksinkertainen näyttely; tässä on kolme teemaa: Ihminen ja ihmissuhteet, ihmisten tekemiset, siis tavarat, ja kolmantena luonto.
Tulevaisuudessa näyttelyn töitä tullaan käyttämään taustoina esimerkiksi elokuvissa – ehkä. Tai kuvituksina runokokoelmaan, jonka hän kirjoittaa – ehkä.

Tällaisia ajatuksia Caseliuksella pyöri päässä kun hän maalasi näitä teoksiaan.
Kuvat: katto, seinät, lattiamosaiikit, kädenjäljet luolissa.
Aukot toiseen maailmaan, merkityt ovet, verhotut ikkunat.
Kanssasi kahlannut rantoja, uinut auringossa.
Havaiten huonekasvien katveesta.
Vieläkö kärsit orjuutta; "Riemuitse outoudesta!".
Millaista? –Tunteellinen tervapääsky!

Eero Caselius on osallistunut taidenäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Suomessa hänellä on ollut myös yksityisnäyttelyjä ja tällä hetkellä hän on mukana tiimissä joka valmistaa poikkitaiteellista lyhytelokuvaa Hangossa.

Caselius on myös Veistolan koulukavereita ja hyvä ystävä yhteiskoulusta asti. Eero Caselius on vapaa taiteilija ja toimi aiemmin kuvaamataidon opettajana.

Jukka Veistolan kirjoittama ja taittama raportti Eero Caseliuksen näyttelystä.Exlibris-näyttely

Ylikartanossa on kautta historian yhdistynyt maataloustyö, sivistys ja lukeneisuus. Ylikartanon monitoimitilassa on esillä maatalousaiheisia exlibriksiä. Kuvia näyttelystä.

Maatalousaiheiset kirjanomistajamerkit ovat Exlibris Aboensis -yhdistyksen näyttelykuraattori Ulpu Kavantin kokoelmasta, josta hän on koonnut näyttelyn.

Ex libris on latinaa ja tarkoittaa minun kirjani, kirja hyllystäni, kuuluu kirjastooni. Hyvä exlibris kertoo tärkeitä asioita omistajastaan, sillä näiden pienoistaideteosten symboliarvo on suuri.
Vuonna 1992 Turussa perustettu Exlibris Aboensis ry on yksi maailman suurimmista exlibrisharrastajien yhdistyksistä. Yhdistys toimii valtakunnallisesti, jäseniä on Helsingistä Kiihtelysvaaraan.

Näyttelyssä Exlibris Aboensis seuran puheenjohtaja Tauno Piiroinen luennoi: maatalous exlibristen aiheena.Graafikko, taidemaalari, kasvatustieteen tohtori Jenti Hannele Salmisen maalauksia,
puupiirroksia ja grafiikkaa -näyttely


Jenti Salmisen työt nousevat hänen omasta kokemuspiiristään ja omasta sielunmaisemastaan. Ristiriidasta tahdon ja elämän kulun välillä. Jenti Salmisen omin sanoin "elämä vie hyvin usein toisin kuin ihminen itse olisi suunnitellut tai toivonut - suuressa tai pienessä mittakaavassa". Kuvia näyttelystä.

Ylikartanossa esillä olevat työt ovat 2000-luvulta. Jenti Salminen toteaa, että tässä näyttelyssä on vertauskuvia ihmisen samanaikaisesta vahvasta elämisen halusta ja haavoittuvan herkästä elämänvoimasta. Töissä esiintyy usein elämänlanka-kasvi. Tuo herkkä ja kaunis kasvi, joka on mitä viheliäisin rikkaruoho, jota on vaikea hävittää, on vertauskuva siitä voimasta, joka elämänlangan tavoin taistelee tietään esteiden läpi ja raivaa mistä tahansa väylän elääkseen ja kukkiakseen.

Uusimpiin töihin lukeutuva puupiirrossarja "Suutelevat linnut" syntyi 800-900 jKr löydetyn naisen polttohaudan innoittamana. Kuka oli tuo keihäineen, tuluksineen ja eväineen erämaahan haudattu nainen? Miksi hänellä oli peräti kymmenriipuksinen kaulakoriste, joissa kussakin oli ikivanha itäinen rakkauden symboli eli nokittainen lintupari - kenelle hän oli rakas?

Taideopinnot:
Taidekoulu Maa, iltalinja, Helsinki 1997-1999
Maalausopinnot 1988-1997, 2001, 2002-2008 ohjaajina taidemaalarit Sirkka-Liisa Lonka, Tarja Unkari, Seppo Salmela, Olavi Suomela ja Matti Sääski.
Grafiikan opinnot: Helsinki työväenopisto ja Espoo työväenopisto 1999-2004, opettajat graafikot Vappu Johansson, Ritva Salmi, Irma Tonteri.
Puupiirros ja maalausopinnot 2000-2001: Helsinki, Kaapelitehdas ja Kirkkonummen taideyhdistys
Espoo Wee Gee, Iikka - grafiikanpaja 2009, opettajat: Hanna Holma, Heli Kurunsaari

Muut opinnot:
Helsingin yliopiston koulutuspolitiikan ja koulutussuunnittelun dosentti.
Kasvatustieteen tohtori 2001, Helsingin yliopisto
Kasvatustieteen lisensiaatti 1997, Jyväskylän yliopisto Master in the Science of Education
Kasvatustieteen maisteri (Artis Paedagogicae Magister) 1982, Jyväskylän yliopisto
Humanististen tieteiden kandidaatti 1982, Jyväskylän yliopisto
Lastentarhanopettaja 1976, Jyväskylä

Jäsenyydet:
Kirkkonummen taideyhdistys
Valligrafia ry, Helsinki.

Näyttelyt:
Suomen Punainen risti, Helsinki 2001
Galleria Kirpelä, Kangasala 2002
Galleria Bremer, Karkkila 2002
Kirkkonummen taideyhdistyksen yhteisnäyttely, Kirkkonummi 2003
Puistola - päivien näyttely, (jurytetty), Helsinki 2003
Korkeakoulujen arviointineuvosto, Helsinki 2003
Puistola - päivien näyttely, (jurytetty), Helsinki 2004
Opetusministeriö, Helsinki 2005
Suomen Kuntaliitto, Helsinki 2010
Galleria Naisten huone, Helsinki 2010
Ylikartano, Hattula 2010
Mini print Cadaques 2010 (lokakuu), Espanja
Professori taidegraafikko Vilho Askolan puupiirrosnäyttely

Vilho Askola on tullut tunnetuksi suomalaista maisemaa peltoaukeamia ja vanhoja taloryhmiä kuvaavista puupiirroksistaan. Askola teki myös jonkin verran maalauksia ja värillisiä piirroksia, joita hän ei itse pitänyt merkittävinä. Askolan tuotantoon kuuluu myös suuri määrä exlibriksiä. Kuvia näyttelystä.

Uransa aikana Askolan töitä oli esillä lukuisissa maissa ja tänä päivänä niitä löytyy useiden maiden kokoelmista.

Taiteilija sai uransa aikana runsaasti tunnustusta työstään. Esimerkiksi Pro Finlandia -mitali vuonna 1960 ja professorin arvonimi vuonna 1987.

Näyttelyn on koonnut Seppo Aakkula, joka omistaa esillä olevat työt. Seppo Aakkula kertoi Vilho Askolan puupiirrostekniikasta ja taiteilijasta näyttelyssä.

Vilho Askola itse kuvasi puupiirrostekniikkaansa näin: "se on ikään kuin aforismi, jossa kaikki koitetaan pelkistää sävyin ja pinnoin äärimmilleen eli siinä ei saisi tulla mitään turhaa".

Lisätietoja taiteilijasta.
Ylikartano, Retulansaarentie 219, 13800 Katinala